Висящо кафе или висящи хора?

За всекидневния негативизъм и конструктивната критика
Обновена: 28 мар 2013 16:17 | 28 мар 2013 11:56,
78
Висящо кафе или висящи хора?
Снимка: БТА

Една седмица измина от началото на кампанията „Висящо кафе” в България, която изненадващо за нашите ширини започна да придобива сериозни размери за броени дни. Първоначалният скептицизъм относно приложимостта й беше нормален за всеки познавач на  българската реалност, но успехът и разпространението й се оказаха впечатляващи и за най-големия оптимист.

Хилядите в мрежата, подкрепили идеята, и стотиците вече включили се в нея из страната вдъхнаха някаква надежда, че крайният егоизъм не е завладял българина и той все още обръща поглед и към хората в по-лошо положение.

Новинарските емисии още през уикенда започнаха да разпространяват инициативата. Показаните възрастни хора, нахранени с по една закуска, повечето от които дори не от малцинствата, дадоха тласък на идеята. Критиците обаче не се забавиха и засипаха интернет пространството със своите оценки за безсмислието и вредите на каузата. 

На първо място за тях, но и за всички доброжелатели, трябва да се изясни, че идеята на кампанията не се и не би трябвало да се  фокусира върху кафето. Името идва от вече познатите корени на инициативата в Италия, но с оглед на нашата действителност кафето не е особено подходяща стока за подпомагане на бедните – както бавно, но сигурно започват да осъзнават и дарителите. Затова снабдяването с базови продукти като хляб и безплатна закуска трябва да бъде в центъра на кампанията, което вече започна и да се налага.  

Вторият сериозен упрек – стимулирането на „мързеливите” хора, някак си остава неиздържан пред погледа на камерите, уловили в първите дни като основни получатели на висящи продукти възрастни хора, които преди това са ровили по кофите. Трудно можем да приемем, че търсещите прехрана в боклуците в студа и пенсионерите с техните обидни пенсии за просто мързеливци, чакащи някой да им даде нещо наготово.

Когато си на ръба на оцеляването, не можеш да си платиш сметките за отопление и ток и пестиш от основни хранителни продукти, да те нарекат мързеливец, на който не му се работи, е жестоко. Всъщност пестенето от хранителни продукти в България дори не е присъщо само на бедните пенсионери, а на мнозинството от тях. 61% от пенсионерите са застрашени от бедност и социално изключване у нас при 49% от цялото население – нива, два пъти по-високи от средните за ЕС.

Дори Европейската комисия най-после се разтревожи преди два дни за ситуацията, пред която са изправени мнозинството от българите, 44% от които търпят сериозни материални лишения според техните проучвания. Това означава, че 44% от българите не могат да си позволят три от девет основни стоки или услуги – или не могат да си платят парното, или не могат да си купуват дрехи, или не си набавят нужното за здравословен живот месо.

Дали го правят от мързел? Докато на Запад възрастните хора изживяват старините си в заслужено спокойствие, то за българските пенсионери, както и за много други отритнати от съдбата хора, животът в пенсия или недоимък е всекидневно пестене и тревоги. 

На фона на нашето водачество по мизерия в Европа различни коментари продължават да ни убеждават във вредата от това да помогнеш на изпадналия в беда. Разбира се, много по-добре би било да намериш работа на нуждаещия се, вместо да го „глезиш” с раздадени помощи. Колко от даряващите обаче имат възможност за това? В моментната икономическа ситуация у нас и по света подобни мнения, фокусиращи се върху доста по-дългосрочните тенденции, нямат особена практическа стойност. Възстановяването на икономиката, откриването на работни места, повишаването на доходите – все задължителни условия за намаляването на тази мизерия. Живеещите в мизерия обаче се лишават тук и сега и тяхното подпомагане, колкото и да е ограничено, ще им донесе една усмивка или поне възглас на облекчение за един ден, доста по-ценни от ограничената сума пари, която дарителите дават.  

След това идва митът за тарикатлъка. За съжаление трябва да признаем, че всички негови форми са познати на българина. Може ли обаче това да е извинението ни да спираме всяка благородна инициатива? В коя система, в коя програма няма измамници, които се възползват от нея? Коя е тази перфектна структура, която успява да ограничи до минимум неефективността си? И докато от европрограми и фондове се краде безогледно, то да се концентрираме върху това дали всеки един висящ хляб ще отиде при нуждаещ се, е по-скоро губене на време. Ако това е извинението ви да критикувате, то това е и най-лесно решимият проблем - ако не искате собственикът на магазин или хитър недоброжелател да се възползва от вашата добрина, винаги може да занесете един хляб директно на първата баба, която срещнете да продава цветя на улицата. 

Не на последно място има и хора, които осъждат тази дейност като напълно недостатъчно измиване на ръцете и успокояване на съвестта с цената на един лев. Ако те са направили нещо повече, ако те вече са участвали в някаква по-значителна дейност, те заслужават адмирации и са напълно прави в своите оценки. Но ако те просто изказват своя всекидневен песимизъм, то присъдите им остават вяли и незаслужени. Защото за нямащия нищо и малкото е нещо голямо.

Разбира се, тук идва и мястото за конструктивна критика. Подобна кампания не може да промени живота на хората в нужда в дългосрочен план – дори при налагането й за постоянно е нормално да се очакват по-големи злоупотреби. Подобряването на ситуацията на бедните и изключените от обществото не се постига члез благотворителност – тя всъщност просто ги прави зависими роби на силните на деня и тяхното настроение спрямо най-ниските слоеве. Пътищата за справяне с дългосрочните проблеми на тези хора са добре познати – даване на възможности,  приобщаване към обществото, по-добро здравеопазване и пенсии и най-вече разбира се образование за младите.

Тези неща обаче остават като празни и неизпълними думи в българската реалност в последните години. Затова на фона на споменатите по-горе трагични български измерения на бедността в момента дори малкото, което можем да направим днес за висящите по улиците и кофите хора, би било стъпка напред за обществото и за нас като личности.

Защото когато обществото и отговорните за това не могат и не искат да се справят с проблемите, то остава да се надяваме на отделните личности и техните малки, уж незначителни дела да донесат някаква надежда и някаква промяна. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Още идеи за висящи неща:Една библиотека предлага висяща абонаментна карта- някой да остави пари, за издаване на още една абонаментна карта за друг читател, който не може да си го позволи,давайте идеи за други висящи неща
56
0
 
1
 
! Отговори
нещо истинско преди 11 години
Да-а-а....упорит сайт! Трети път трябва да пиша в него защото не излиза линка.Ако не го пиша пак -ще решите,че има W-W-W отпред,и i съответно няма да намерите страницата.Така че,сега ще го напиша с тирета адреса.Няма *ввв* отпред и е h-t-t-p://vi-m-e-o-.c-o-m-/50523672Ето това трябва да направим,а не закуски....
55
0
 
1
 
! Отговори
нещо истинско преди 11 години
КЪМ ПРЕДИШНИЯ МИ ТЕКСТ понеже не е излязъл линка -ето го --vimeo/50523672Хората реално променят всичко,не като унас.....
54
1
 
2
 
! Отговори
нещо истинско преди 11 години
Това ли е истинската помощ???Първо колонизираш държава,после докарваш народа чрез грабежи до просене,после използваш способността за състрадание и човечност и внедряваш *висящи кафета* като начин на борба с кризата,и това чудесно устройва Системата !Нейното не се губи/ПАРИТЕ/!!! И Никой Повече не се бори за свободата и живота си,просто 70 % от хората разчитат на висящото,а останалите 30 % им го доставят.Скоро медиите ще проглушат ефира за *инициативата*!А вижтетук vimeo/50523672
53
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Висящо или не, си е пълно лицемерие!!! Повечето бедни хора, говоря за хората от малките населени места, никога няма и да разберат за вашата МОДНА ТЕНДЕНЦИЯ. Това е мода , а не благотворителност.
52
15
 
4
 
! Отговори
гицо преди 11 години
"благородна инициатива"? и кое му е благородството ?поредното подаяние с демонстрация на благополучие.*** мързеливи интелектуалци висящи на едно кафе за едно кафе.благородна инициатива с която и благородния ще затънеш в блатотоРАБОТА МУ Е МАЙКАТА,
51
7
 
19
 
! Отговори
на околовръсното преди 11 години
Дали ще има висяща п..ка за моя висящ х.й?
50
2
 
8
 
! Отговори
Animal преди 11 години
ЖИВОТИНСКОТО МОЖЕ ДА СЕ СПРЕ САМО КОГАТО СТАНЕ СРАМНО ДА СЕ ДЪРЖИШ КАТО ЖИВОТНО. КОГАТО ВЪВ ВСИЧКО СЕ ТЪРСИ С МАЗОХИСТИЧНА ярост ЗЛО, трябва да се описва като животинско. В тази статия съзирам подобен акцент - в заглавието и.Провокативното "..или висящи хора" подсказва манипулативно желание да се насочат коментарите в друга посока. КОЕТО Е НЕДОСТОЙНО. Или си добър или си животно.
49
2
 
2
 
! Отговори
Животно преди 11 години
Критиките и демонстративното подценяване на всяко ДОБРО което се появява, ВЪПРЕКИ ДЕМОНИТЕ НА ЗЛОТО, които са обсебили българската действителност, е проява на животинска злоба и омраза към красивото и безкористното. Бих могъл лесно да посоча носителите и поръчителите на вилнеещото ЗЛО и в българското публично пространство, но не смятам да дарявам с вниманието си животните в обществото ни. Всички знаят КОЙ НЕ ЖЕЛАЕ в България да се случват добри неща. Вече не модерно, не е престижно да си лош.
48
1
 
7
 
! Отговори
Сврака преди 11 години
Новуходонасор, страхотен си:)а за висящите кафета - жалко, че трябва да е модерно за да дариш! Това не е начинът.Само като си представя какво ще стане, когато ромчетата надушат тази мода и как ще кръжат от магазин на кафе за да се тъпчат...
47
2
 
26
 
! Отговори
Новуходонасор преди 11 години
Висящо кафе, висяща боза.Висящо дело, висяща жена.Висящ кредит, увиснал пакет.Висящо здраве, увиснал човек.Висящ москвич, висяща централа.Висящ парламент, висяща държава.Висящо висене по висящи площади.Висящи деца, висяща младост.Висящо на гроздове, нависнало щастие.Висящи лозунги, времето е наше.Висящи купони, висящи магазини.Висящи дърва, надвиснала зима.Вися пред компютъра, висим пред телевизора."Висящите градини на Семирамида..."
46
0
 
6
 
! Отговори
до ОГо преди 11 години
Голям коментатор се извади,спали нощес спокойно(заради злобните си коментари).ПР не се прави с чаша кафе в квартален магазин,а то помага на някой друг,но явно това не е понятно за теб.Нарича се действие на хуманитарен акт-дарение,което се се счита за добро.Но явно твоите действия се ограничават с да плюеш по форумите всичко добро.Поне да си бе сложил истинското лице на профила в фейсбука.
45
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво за статията!
44
1
 
5
 
! Отговори
8 годишен преди 11 години
След половин час излизам Бургас/център/,ако някой изръси 1 ракия & шопска да посочи кръчмата,аз ще издрапам за другите 2.Благодаря.
43
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като гледам коментарите, надежда за българина все пак има - успяваме да се преборим със злобата или поне да я оставим да не ни завладее, поне половината от коментарите са в добра насока... Само за измамата малко се попритесних, може ли ОгО да обясни какво има предвид...
42
0
 
35
 
! Отговори
big mama преди 11 години
Търся спешно висяща сметка за ток за месец Февруари. :)
41
1
 
5
 
! Отговори
ОгО преди 11 години
От друга страна фен страниците във фейсбук струват пари, при това колкото повече членове има толкова са по-скъпи. Възможностите за използване на тези страници след това практика са безкрайни.Освен това трупат бази данни - заведения, координати, Интернет страници и т.н., което също струва пари ...
40
2
 
8
 
! Отговори
ОгО преди 11 години
Лошото е че тези излязоха пълни мошеници. В момента в който разкрих цялата схема им схема изтриха всичките ми коментари и ми сложиха забрана да им драскам по стената за похвали.Сладурите са решили да си направя бизнес от нещастието на хората. На гърба на бедните и добрите.Ето какво става всъщност:От една страна си правят самореклама на фирмата " Social Me ". (Двама от тримата работещи, в нея са организатори) Демонстрират на потенциалните клиенти какво могат, за да ги доят по-активно.
39
1
 
4
 
! Отговори
таририрам преди 11 години
Поздравявам всички за проявения хумор в коментарите!!!!
38
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До до ужас грешиш напълно е приложимо, само че тези торбички ще ги ползват ***, които ще кензат в храстите и после ние ще го пребираме!