Семейство

Има ли шанс „висящото кафе“ у нас?

Нова форма на благотворителност – висящо кафе, висящ хляб, висящ сандвич... а висяща заплата?

26.03.2013г. / 09 20ч.
Вергиния Генова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

За два дни социалните мрежи направо се взривиха от новата благотворителна инициатива „висящо кафе“. Точно като по поръчка за Благовещение. Каква е идеята за „висящото кафе“: Купуваш си едно или две кафета и плащаш още едно или няколко без да ги пиеш. След време като има някой, който няма пари да си купи кафе, персоналът щедро ще го почерпи от твое име. Тази инициатива била много разпространена в Европа.

Хората се надпреварват да харесват инициативата и наистина с едно натискане на мишката подкрепяш какво ли не. Честно казано ми е интересно как ще се развие този проект на живо. Точно като същи Тома Неверни.

И аз си помислих, че е прекрасно, но като се сетих, че за последно съм пила кафе миналото лято на „Витошка“ и тогава не беше много спокойно, защото пак се оказа, че трябва да бързам за някъде. Купих си едно фрапе, но беше толкова скъпо, че импулсивно не бих поръчала и висящо, но пък ми се видя толкова гадно, че го оставих така на масата „висящо“. Знаете, че, освен в някои страни от Латинска Америка, вече и в България е много популярно да минават разни клошари и да допиват бира, кафе и каквото има свободно по масите, ако персоналът не ги изгони. Хората походиха по света и видяха други добри инициативи и наистина е похвално, че искат да ги реализират в България.

Свързани статии

За този, който купува „висящо“ кафе със сигурност има позитиви: съвестта му става една чиста и усещат едно удовлетворение от добре свършената работа и си казват „браво, добър християнин си, ще отидеш на Небето.“ И за нас има позитиви – можем да напишем статия „Пет неща, с които да бъдем по-добри“... и да го включим, ама днес просто ще бъда откровена и ще подложа под съмнение всичко. И ще попитам за вашето мнение – бихте ли купили на някого нещо анонимно?

Заведенията в тази криза се надпреварват да се включват в инициативата и да минават от отбора на добрите. Безплатна реклама – идеално, всички добри хора ще идват при нас. Доколко всички висящи кафета, хлябове и прочее неща ще отиват при правилните хора зависи от персонала на заведението. Но имайки предвид, че в България всеки се има за ощетен и нуждаещ се – няма лошо да дадем по десет лева отгоре на продавачите. А негативите за тях са, че няма да се отърват от мургави нуждаещи се, които ще се забавляват с тази нова инициатива.

От там нататък кой и как ще се осмели да си поиска „висящо кафе“ и дали всеки биха го преценили като крайно нуждаещ се? Ето това ми е интересно.
Иначе всеки, който е имал магазин или офис с витрина на улицата ще ви каже, че от ранни зори е атакуван от всякакви гладни, луди и продаващи и предлагащи какво ли не. Знам, защото съм била част от тези обикалящи, за които е било важно тези зад стъклената витрина да си купят малко от моя продукт и съответно да реализирам и аз някаква печалба. Е, мога да ви кажа, че хич не са щедри и първата им мисъл е как да те разкарат. Но, както около всяко заведение се навърта по някое бездомно куче и бездомна котка, така и се навърта по някой клошар – все пак много хора са милостиви и дори и без тази инициатива черпят бездомните с кафе, със сандвич, подхвърлят по нещо на кучетата и котките. Така че не мислете, че откривате топлата вода! Има бездомници, които си висят и се изхранват на точно определени кафета и така си живеят, благодарение на милостта на добрите хора от заведенията.

Всъщност една друга инициатива много повече ми харесва, която също я има в Европа. Има кухни за социално слаби. За тези кухни, ако си беден ти си си купил или съответно са ти подарили карта, за да можеш да се храниш с отстъпка. В тази кухня всеки може да се храни, но има два вида цени – примерно една порция струва 1 или 2 евро и съответно 4 или 6 евро. Ако нямаш такава карта, купуваш на скъпата тарифа и съответно подпомагаш в плащането и храната на бедния. Като я видях, веднага ми хареса и си казвам би било прекрасно да я реализираме и у нас. Да, но първо аз нямам никаква възможност и второ отново не се знае доколко ще може заведението да е на печалба, защото може да се окаже, че искат да се хранят само бедни.

Освен, ако не е субсидирано от държавата или фирми.

И сега ще ви разкрия една всеизвестна тайна, от която половината бедни работещи се възползват – студентските столове. Навремето, за да си купиш купон за храна от студентски стол ти искаха студентска карта и храната беше под всякаква критика. Е, вече не е така – храната е много по-добра, много по-евтина и дават на всички. Колкото повече народ хранят, толкова повече субсидии получават. Та, това е някакъв вид спасение за бедния работещ у нас, за бедния пенсионер и бедния безработен.
И като гледам вече никой не мисли, че е срамно да се храниш на студентски стол. И ето защо другите заведения нямат много посетители, защото там обядът е поне 5-10 лева и естествено, че веднага ще се включат в инициативата „безплатен обяд“. Искам да го видя това нещо най-накрая. Нали цял живот сме възпитавани, че такова чудо като „безплатен обяд“ няма. Е, явно има.

Да не бъдем неверници и да чуем добрата вест на Благовещение. Ако закъсате все някой ще ви почерпи безплатно кафе, безплатен сандвич, а дотогава сейте, за да пожънете – черпете на воля. Колкото по-добри хора има, толкова повече шанс има за нас като нация. И трябва да се замисляме как да оцелеем и да се запазим като хора. А като сме на гребена на вълната можем да направим и по една крачка напред – да дадем работа на безработния, за да се почувства полезен и значим. Всъщност оглеждайки се наоколо всеки има какво да направи за някого, ако няма с какво друго да помогне поне с едно „висящо кафе“ или да подпомогне някого с SMS – постоянно ни убеждават, че всички пари, които се събират отиват наистина за благотворителност.

Коментирай