Ще побългарим ли "Висящо кафе" ?

Stilyana Petkova @stilyana02.blog.bg 26 мар 2013 13:13
Тези текстове изразяват личното мнение на блогърите и Dnes.bg не носи отговорност за тях.
26
7884
Наскоро тръгна много хубавата инициатива, която започна от интернет, мина през фейсбук, после през медиите и разбира се в кафетата и магазините - "Висящо кафе" и "Висящ хляб". За неразбралите все още, това е инициатива, в която желаещите хора , по-щедри и по-милосърдни поръчват в кафетария например 3 кафета, изпиват 1, а другите 2 ги оставят висящи, та като дойде някой беден и неспособен да плати топлата напитка човек, да може да я изпие безплатно. По същия начин се зароди това и в хранителните магазини за хляба. До колкото разбрах всичко това е тръгнало от Неапол, Италия.  Идеята в България се разпространи максимално бързо и беше приета с отворено сърце. За моя радост вече има заведения и магазини, които практикуват "Висящото кафе" и Висящия хляб".
Но мен ме вълнува друг въпрос, ще успеем ли да запазим доброто у тази идея или както повечето неща, ще я побългарим. Какво искам да кажа? Искам да кажа следното. Разботила съм в много заведения и познавам добре психиката на персонала. Повечето са ограничени и алчни същества, които са готови на всичко за да окрадат собственика или клиента. Не искам да обидя никого с това, все пак и аз съм била сервитьорка, барманка и т.н., но съгласете се с мен, че в този бранш има много идиоти. Силно се надявам тази инициатива да има правила, за да не се позволи на някоя сервитьорка например да изпие днес 2 висящи кафета, за да не си вади пари от джоба.
Дано греша, и дано успеем в този проект на благородност, защото в днешно време, мноого много хора се нуждаят от един висящ хляб, защото само това имат....

А иначе тайничко се и надявам от ЧЕЗ да направят инциаитива "Висяща сметка за ток", ама надали :D :D :D

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Този текст изразява личното мнение на автора и Dnes.bg не носи отговорност за него.

Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Брей!
22
0
 
1
 
! Отговори
ha ha преди 11 години
преди година със сестра ми пазарувахме в един магазин до пазара на Красно село, на излизане до кошчето за *** беше клекнала *** и просеше, сестра ми и даде едно кисело мляко, след десет метра се сети, че е забравила да купи нещо и в момента в който се обърнахме видяхме как *** хвърли млякото в коша за ***. NO KOMMENT.
21
2
 
20
 
! Отговори
ВЕСЕЛИНА преди 11 години
ПРЕДСТАВЯМ СИ ДА ПЛАТЯ ДВЕ КАФЕТА И ВИСЯЩОТО ОТ МЕН КАФЕ ДА ИЗПИЕ ***, КОЙТО ОБРА КЪЩАТА МИ ПРЕЗ ЗИМАТА. Т.Е. ДА ГО ПОЧЕРПЯ ЗА ХУБАВАТА РАБОТА.
20
0
 
5
 
! Отговори
* преди 11 години
Бях в Турция там хората когато готвят неща раздават и на съседите , раздават и всеки петък за починалите на по-бедните и така пак помагат ...няма опасност от недобросъвестни бармани и сервитьори , нито бездомници които да ти откажат хляб , защото искали цигари ... нито пък унижението да те изкарат просяк
19
7
 
3
 
! Отговори
Ей преди 11 години
Кога най-сетне българите ще разберат, че на този свят НИЩО НИ СЕ ДАВА. ВСИЧКО СЕ ВЗЕМА - но за да можеш да вземаш, трябва да се подготвяш дълго време. Например обвиняваме мутрите, но забравяме по колко часа на ден са тренирали.
18
1
 
4
 
! Отговори
Дедо Баш преди 11 години
Освен, че висим по опашките, явно се забавляваме и с такива "висящи неща".Но явлението е открито преди много хиляди години!Забелязали ли сте, че и на коча му "висят"А ина съпруга Ви... Та не се сърдете на мъжете си! Това е модно!
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А какво ще кажете за "Висящ политик - мутрозависим"
16
0
 
8
 
! Отговори
Бай Он! (Същия) преди 11 години
Някой знае ли, ако предложа на закъсалите каки нещо по-така, те "висящо" ли ще го искат, или "стърчащо".Щото в тая криза, без пари, само това мога да предложа....
15
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До СмърдолякБездомника не иска хляб, иска цигара и " Патронче "Опитайте се на някой просещ да му предложите вместо пари да му купите нещо за ядене и споделете резултата.
14
0
 
16
 
! Отговори
Смърдоляк преди 11 години
Гледах преди малко един репортаж.Католическата църква в София раздава безплатно по 3 кюфтета и хлебче на бедни,възрастни и социално слаби и на опашката от 50-тина човека имаше 10-тина млади момчета,видимо добре облечени и с нищо не подсказващи,че са бедни,но нали е на аванта защо да не се възползват.За това не подкрепям тази инициатива с висящите кафета и други стоки,защото не съм сигурен,че от тях ще се възползват правилните хора,по скоро бих купил един хляб на някой бездомник.
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Kakvi Kafeta ..... Kvi 5 Leva v taia DIVOTIA , DOLNO NESHTO DOLNA NAZIA BAAA
12
1
 
1
 
! Отговори
Велкин46 преди 11 години
Вав Атина има пак кафе -фрапе/ кафе фредо/ кафе елинико / и.т.н кафета но те се предлагат на 1.00евро за бедните -както и сувлаки по1.50евро .Няма го нашия патент за висящо кафе и хляб.
11
0
 
0
 
! Отговори
ГАЦО БАЦО преди 11 години
Още имам спомен от райбера ..когато седна ,,,,,
10
1
 
6
 
! Отговори
Гошо Пернишкия преди 11 години
В моето кафене има и кафе с райбер и по-търсено от другото. ;)
9
2
 
18
 
! Отговори
Ф.С.В преди 11 години
Давам висящо уйски ..срещу висящи фъстъци . )) да потърсим и трети с висяща Кока Кола
8
2
 
5
 
! Отговори
Увиснал преди 11 години
Много съм я закъсал.Търся висящо уиски.Някой да ми пусне линк !?
7
0
 
2
 
! Отговори
Ф.С.В преди 11 години
Единственото което ми хареса в Неапол е извън Неапол - двама изкачихме пеш от спирката на влака до върха на Везувий за 1 час .50 мин по пътя нагоре 1270 метра височина ) после 6 евро за вход на кратера -сега не знам има ли входна такса
6
2
 
20
 
! Отговори
Мери 21 преди 11 години
Не сме узрели достатъчно за такава инициатива.Освен това условията не ни позволяват- ниски заплати,гладен и овълчен народ,потънал в мизерия от 23 години- как го виждате да дарява?Та за това се изисква голяма доза благородство и любов към ближния- все качества присъщи за нормалните ХОРА,А НИЕ СМЕ ОСКОТЕЛИ ОТ ГОДИНИ И ТО НЕ ПО НАШЕ ЖЕЛАНИЕ!
5
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Неапол...там има толкова ***, че човек мисли, че е попадна в Африка. Повечето не работят и живеят от помощи,по-големи от българските заплати.Нека европейците си ги поят с кафета. Там белите са се изтеглили в покрайнините на града.А за Бг, като си спомня, колко хора се опитваха да вземат неправомерно помощи при наводнението в село Бисер, сигурен съм, че за висящите кафета ще се вреждат основно тарикати.Има една кухня за бедни, за която с мои приятели предпочитаме да даряваме, за да не я закрият
4
0
 
15
 
! Отговори
Ф.С.В преди 11 години
Лично аз от Неапол имам лош спомен -пълно е с крадци на площад Гарибалди - но по темата - за да стане това реалнно и да стигне до бедните хора - То Трябва да има МОРАЛ !!! А В БГ МОРАЛ ПОЧТИ НЯМА !!!